Een geslaagde avond met Jan Timman

Jan Timman was voor het eerst sinds lange tijd weer eens in Amstelveen. Hij gaf dinsdag een lezing in ons clublokaal, waarbij hij voor de pauze partijen behandelde uit zijn laatste twee boeken (‘Timman’s Triumphs’ en ‘The Unstoppable American’). Na de pauze was het tijd voor het ‘vragenuurtje’.

Jan Timman heeft een speciale band met Amstelveen én Pegasus. Vanaf de start in 2015 tot de laatste editie in 2019 was de Arnhemmer steevast aanwezig op ‘Schakers van Formaat’ op het Stadsplein, samen met Hans Böhm. Er waren al geruime tijd plannen om hem uit te nodigen voor een lezing, als onderdeel van ons vijftigjarig bestaan. Door alle coronaperikelen was het pas deze dinsdag zover.

Lekker vol

De zaal zat met circa vijftig belangstellenden lekker vol. Het bestuur (Maarten, Tim en Moreno) hadden ook leden van SV Zukertort en schaakverenigingen uit de verre omtrek uitgenodigd, zoals van SV D4 uit Oosterhout (NB). Zo ontstond er een levendige avond, waarbij Timman in het tweede deel van de avond een spervuur aan vragen over zich heen kreeg!

Voor de pauze behandelde Timman drie partijen uit ‘Timman’s Triumphs’. Dit is het boek met zijn honderd beste partijen dat in 2020 uitkwam bij New in Chess, zijn vaste uitgever. Een van die partijen was Kovacevic–Timman, Bugojno 1984. In deze Bosnische stad werden in de jaren zeventig en tachtig veel sterke grootmeestertoernooien gehouden. Timman won de editie van 1984 met 8,5 uit 13, voor oud-wereldkampioenen als Spasski, Tal en Smyslov, en zijn generatiegenoten Ribli, Miles, Ljubojevic en Andersson. Tegen de Kroaat Vlatko Kovacevic offerde onze landgenoot met succes twee torens voor een onstuitbare mataanval (zie diagram).

In deze stelling na 27. Kg1-h2 speelde Timman met zwart het schitterende 27…,Dg5-h4!! waarmee hij een tweede toren offerde voor mataanval. Na 28.Tc8xe8+,Kg8-h7 29. Da1xg7+,Kh7xg7 30. La3-b2+,f7-f6 31. Te8-e7+,Kg7-h6 32.Lb2xf6,Dh4xf2+ gaf wit het op wegens mat (33. Kxh3,Dg2+ 34. Kh4,Dh2#).

Uit zijn nieuwste boek, ‘The Unstoppable American’, liet Timman nog een fraaie winstpartij zien van Bobby Fischer met wit tegen de Argentijn Miguel Najdorf. Deze partij werd gespeeld tijdens de Schaakolympiade van 1970 in Siegen (West-Duitsland).

In de pauze liep het storm aan de tafel waar Timman de zojuist aangeschafte boeken voorzag van een krabbel.

Vragen, vragen, vragen….

In het tweede deel mochten de aanwezigen vragen stellen aan de voormalige WK-kandidaat en daar werd driftig gebruik van gemaakt. Over de affaire Niemann-Carlsen, de opvolger van de huidige wereldkampioen (‘Ik vind het onbegrijpelijk dat de FIDE niet is gaan praten met Magnus Carlsen over zijn bezwaren tegen de huidige WK-cyclus”), de ontwikkeling van Jorden van Foreest (“hij kan doordringen tot de top tien”), zijn nieuwe boek over Max Euwe dat in 2023 moet verschijnen, de schaakcultuur in Rusland, en ook over zijn ontmoeting met Bobby Fischer in 1990 in Brussel.

Of hij ooit nog Viktor Kortsjnoi zal passeren op de ranglijst van meest gespeelde partijen betwijfelt Timman. “OK, Kortsjnoi is nu zes jaar dood maar hij heeft heel veel gespeeld. Door corona heb ik de laatste jaren weinig gespeeld. Ik speel in Nederland nog voor Wageningen en in Duitsland voor Düsseldorf maar ik weet niet hoe lang nog. Schaken in Duitsland met mondkapje is heel onaangenaam, dat ga ik niet doen!”

Tot slot liet Timman nog een fraaie eindspelstudie zien van eigen makelij. Onlangs eindigde hij als zesde in het wereldkampioenschap, gewonnen door de Deen Slumstrup Nielsen: “Ik vond mijn zesde plaats niet terecht, mijn studies hadden een hogere klassering verdiend. Collega grootmeester Erwin l’ Ami was het met mij eens!”

Rond 22.30 uur was het tijd om afscheid te nemen van de negenvoudig Nederlands kampioen. Pegasus en heel schakend Amstelveen kunnen terugkijken op een geslaagde avond!

Klik hier voor alle foto's, met dank aan Bart Stam en Sandor Czudor