[02/11/24] Verslag VAS 2 - Pegasus 1
VAS2 – Pegasus 1 ( 5½ - 2½ )
Volgens de overlevering bouwde Daedalus voor zijn zoon vleugels uit een houten frame met veren en bijenwas om zo te kunnen ontsnappen van Kreta. De vader gaf daarbij de waarschuwing niet te hoog en dicht bij de zon te vliegen. Overmoed deed Icarus deze wijze raad vergeten en hij scheerde langs de zon, het bijenwas smolt en de rest is geschiedenis.
Gelijk Icarus waren ook wij collectief te enthousiast en wat roekeloos in de partijen. Er had meer, veel meer ingezeten. (Henk & Bart hadden een punt ipv verlies moeten scoren, en Peter & Lucas hadden een halfje meer moeten scoren dan hun respectievelijke uitslagen). Maar ja, achteraf kijk je een koe in z’n, etc, etc.
Een koude douche. Terug naar de tekentafel, de doelstelling om ons te handhaven in de 1e klasse van de SGA blijft staan!
Voor geselecteerde partijen, zie verder op de website.
Bord 1. Peter speelde aan het top-bord met wit, waar na 1.c4 een typische Reti / Slavische structuur ontstond met moeilijke strategische vragen voor beide partijen. In een evenwichtig middenspel, 'offerde' zwart uit het niets een stuk, wat echter niet meer dan gelijk spel zou moeten hebben opgeleverd. Echter Peter schrok, geloofde zijn tegenstander op z'n woord en blunderde op de volgende zet. (19.Pd5?? ipv. Txd4! met gelijke stelling). Uiteindelijk kwam een stelling met twee zwarte lopers tegen witte toren op het bord. Twee lopers zijn in algemeen (veel) sterker dan een toren, zeker in deze partij waar wit bovendien een beroerde structuur moest verdedigen. Zwart maakte het bekwaam af. Een partij die met 1 zet uit de klauw loopt.
Bord 2. John stuurde na 1.c4 de partij richting het Konings-Indisch en na een vervroegd d5 van wit, werd het middels 7…,c5 een mix van Konings-Indisch en Benoni. Wit koos voor ruimtevoordeel met een belofte van een latente koningsaanval. John manouvreerde omzichting, stond lange tijd (een beetje) slechter maar maakte geen opzichtige fouten. Later won zwart zelfs een pion, maar de stelling was gesloten en wit kon de (vrij)pion makkelijk tegen houden. Correcte partij.
Bord 3. Met wit speelde Lucas op bord 3 een Catalaanse partij. Hij kwam goed uit de opening en won een gezonde pion en met een stellingsoordeel van 3+ leek het een kwestie van tijd. De voortzetting daarna was onnauwkeurig van hem, want hij liet zijn tegenstander afwikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers. Ondanks het winnen van een 2e pion kwam Lucas er niet doorheen, en werd het remise. Halfje laten liggen.
Bord 4. Henk kreeg met zwart de ‘London’ voorgeschoteld. Vroeger werd dit als ‘niks’ beschouwd, tegenwoordig speelt de halve wereld-top dit (af en toe). Wit dacht via Pc3-b5-c7 de toren op a8 lastig te vallen en tenminste een pion te winnen. Henk had echter iets verder gerekend en wit kwam in grote problemen. Wit offerde creatief een kwaliteit. Henk verkoos echter een stelling met een meer dan gezonde plus en aanhoudende druk. Lange, lange tijd stond zwart veel beter, maar wit verdedigende zich taai. Na een onzorgvudige afwikkeling won zwart een pion. Echter, wit verkreeg met ongelijke lopers en een toren op b7 een totaal gelijke stelling. In tijdnood speelde wit het handiger, er kwam een 3 vs 2 toren eindspel op 1 vleugel op het bord. Deze pot-remise stelling werd uiteindelijk in tijdnood weggeblunderd. Pijnlijk…
Bord 5. Bart Bart speelde aan bord 5 tegen een merkwaardige tegenstander. Eerst duurde hij minuten voordat hij aan het bord verscheen, vervolgens meende hij na een ingewikkelde opening zich te kunnen permitteren om alle stukken van de jeugd te moeten gaan opruimen. Bizar gedrag waarop de wedstrijdleider van VAS hem zou kunnen aanspreken, hetgeen natuurlijk weer niet gebeurde....
Enfin, de partij. Wit won in de Siciliaanse Rossolimo-opening met een schijnoffer (7.Lxf7, 8. Dh5+, 9. Dd5+ en 10. Dxa8) de kwaliteit en een pion. Echter, de witte dame dreigde te worden ingesloten. Bart slaagde erin de dames te ruilen ten koste van twee pionnen. Ondanks de winst van een zwarte loper bleef de stelling zeer onduidelijk omdat zwart enorm actief stond en inmiddels drie gevaarlijke vrijpionnen had voor toren. Het lukte Bart niet in deze zeer gecompliceerde stelling een uitweg te vinden.
Bord 6. Maurits Maurits speelde op bord 6 met zwart en kreeg de Botvinnik variant van het Semi-Slavisch op het bord, een van de aller scherpste openingen. Zijn tegenstander kwam in theorie goed mee tot zet 16. Wit deed daarna een paar onnauwkeurige zetten. Onnauwkeurigheden zijn voor beide partijen in de Botvinnik vrijwel altijd (direct) fataal. Zo ook hier; Maurits kon meteen toeslaan en zo was de partij snel voorbij.
Bord 7. Hans speelde op bord 7 met wit en kreeg de Siciliaan tegen zich. Zoals gewoonlijk levert Hans dan met zet 3.c3 een pion in. Zijn tegenstander wilde niet meedoen daaraan en verzonk in diep gepeins: uit z’n comfort-zone dus. De partij liet zich vrij makkelijk spelen met voornamelijk wit die de touwtjes in handen had. Toen echter de dames van het bord verdwenen waren, was het vechten om de centrumlijnen, die beide beheerst werden door de witte en zwarte torens. Hans probeerde nog met een risicovolle zet het initiatief te nemen, maar de tegenstander reageerde adequaat. Met ieder nog 2 pionnen op de dameflank en beide spelers een licht stuk en een toren, werd remise overeengekomen. De torens zouden spoedig geruild worden en daarna was er niets meer te bereiken. (De engine gaf aan dat het vrijwel de hele partij gelijk opging).
Bord 8. Boris koos nadat de dame pion twee velden na voren was gegaan voor een Slavische opzet. Een ietwat ongebruikelijke zetvolgorde leidde tot een strategische ingewikkelde partij. Zwart kwam los en een gelijke stelling onstond. Helaas ontglipte Boris toen een grove fout die een pion kostte en bovendien een betere stelling voor wit. Het was daarna vechten tegen de spreekwoordelijke bierkaai. Wit maakte het dan ook bekwaam af.
[09/10/24] Verslag EsPion 1 - Pegasus 1
EsPion1 – Pegasus 1 (2 – 6)
Na de promotie van Pegasus 1 naar de SGA 1A klasse werd met gezonde spanning uitgekeken hoe het ons zou vergaan op dit hogere niveau.
En inderdaad zware strijd op alle borden! Onno die voor de eerste keer in het eerste team inviel was het eerst klaar, een prima remisepartij. Lucas liet in zijn Karpoviaanse stijl zwart geen kans en tekende met 30-40 minuten op de klok voor het eerste hele punt. Daarna duurde het lang voordat overige partijen klaar waren. In het laatste uur, c.q. de laatste 15-30 minuten, vielen veel muntjes de goede kant op, waarbij Bart als laatste zijn vis op het droge trok. Misschien een ietwat geflatteerde 6-2 overwinning maar winst is winst. Een goede start van het seizoen!
Voor geselecteerde partijen, zie verder op de website.
Bord 1. Peter kwam met voordeel uit de opening en had veel meer ruimte dan zijn opponent. Maar toch was de partij een foutenfestival want wat te denken van dit: wit: dame op a2, toren op f1 en pion op c4. Zwart: koning op g8, paard op f8 en loper op d7. Nu verwierp ik 1. c4-c5+ op grond van 2…,Le6 🙄? Maar dan volgt 2.Txf8+ en daarna 3. Dxe6 natuurlijk ( stap 3 niveau). Uiteindelijk probeerde Zwart één van de dominante paarden te ruilen hetgeen een pion en de partij kostte.
Bord 2. John kreeg met zwart het heden ten dage zeer populaire Catalaans tegen zich. Hij kwam meer en meer gedrongen te staan, probeerde zich middels e6-e5 te bevrijden maar dat werkte averechts. Wit verkreeg positionele dominantie die uiteindelijk in winst resulteerde.
Bord 3. Met wit speelde Lucas een technisch sterke partij. Met voordeel kwam hij uit de Grünfeld, ruilde snel dames af en wist zijn stukken veel beter te plaatsen dan zijn tegenstander. Hij veroverde de a-lijn en na afruil kwam Lucas in een gewonnen eindspel met een pion meer. Met nog ruim 30 minuten op de klok mocht Lucas de felicitaties ontvangen. Een hoogkwalitatieve partij waarbij zijn tegenstander geen enkele kans kreeg.
Bord 4. Henk volgde met zwart keurig de aanbeveling(en) van Euwe in zijn monoloog over het Konings-Indisch. Het variantencomplex dat in de Sämisch-variant gelijk spel zou moeten opleveren, bleek in de praktijk veel moeilijker dan gedacht. Zwart stond ‘aangekrant’ op de onderste rijen. Vrees met grote vreze op een slecht resultaat…
Echter, wit liet zwart terugkomen in de partij. Zwart won een onbetekenende pion maar wist ook zijn paard te activeren. Na verdere stukkenruil ontstond een spannende stelling, waarin alle uitslagen mogelijk waren.
In opkomende wederzijdse tijdnood offerde Henk een kwaliteit voor een koningsaanval. Wit reageerde verkeerd en zwart maakte het af in een verschroeiende mataanval. Spannende partij!
Bord 5. Bart speelde met wit en kreeg een zijvariant van het Italiaans tegen (4.c3,d6, 4…,Pf6 is normaal). Door de zet 7…,h6? had de zwartspeler zijn koningsstelling ernstig verzwakt, waarvan wit profiteerde met 13.Lxh6! Zwart accepteerde het pionverlies en startte een aanval op de koningsvleugel waarop Bart een beetje aarzelend reageerde. Ook na dameruil stond wit onder druk maar uiteindelijk lukte het in wederzijdse tijdnood het punt binnen te slepen, vooral dankzij twee ijzersterke vrijpionnen in het centrum. In verloren stelling ging zwart door de vlag.
Bord 6. Maurits speelde met zwart het Semi-Slavisch. Zijn tegenstander ging voor een Catalaanse opstelling met 5.g3. Er volgde een scherp middenspel waarin de tegenstander een fout maakte in het afruilen en daarbij een kwaliteit en een pion verloor. In het eindspel blunderde Maurits echter een pion waardoor remise bijna binnen handbereik was voor wit. Maar na enkele nauwkeurige zetten was er geforceerd mat in drie en gaf wit op.
Bord 7. Hugo speelde een gecombineerde Siciliaanse Najdorf/Scheveningen. Zoals gebruikelijk ontbrandde er een moeilijke strijd met wisselende kansen. Een mindere zet van Hugo gaf zwart (groot) voordeel. Zwart gaf het voordeel uit handen waarna Hugo een stuk won tegen twee pionnen. Objectief was het gewonnen voor wit maar de structuur met geïsoleerde pionnen maakte het moeilijk om te winnen. In een nog steeds overwegende stelling gaf Hugo remise.
Bord 8. Onno speelde met zwart het Slavisch, wat op twee andere borden ook te zien was. Deze partij ging wel verder met 4….,Lf5 hetgeen voor wit ietwat gunstiger is. Echte fouten zijn er niet gemaakt. De scherpste varianten konden nog voor een gevaarlijke stelling zorgen, maar de stukken werden snel afgeruild en de partij eindigde in een eindspel met ongelijke lopers; remise.